2016-2018 m. daugiausia dėmesio planuojama skirti prioritetinių pajėgumų vystymui ir koviniam rengimui


LR Seimui pateiktas svarstyti 2016-2018 m. Krašto apsaugos ministerijos biudžeto projektas.

Siekiant įgyvendinti artimiausio laikotarpio strateginius krašto apsaugos sistemos veiklos prioritetus, 2016 metams gynybos asignavimų poreikis sudaro 574,0 mln. eurų arba 1,48 proc. BVP. Tai yra 149 mln. eurų daugiau nei 2015 m. patvirtintas gynybos biudžetas.

„Šios lėšos leis bent iš dalies kompensuoti 2009–2012 m. kariuomenės finansavimo praradimus. Prioritetinės sritys, kurioms skirsime didžiausią dėmesį – tai kariuomenės kovinių vienetų rengimas, jų modernizavimas, prioritetinių pajėgumų vystymas“, – teigia krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pasak ministro, lėšos bus skiriamos pėstininkų kovos mašinų, savaeigių haubicų, prieštankinių, priešlėktuvinių sistemų, ryšio, taikliojo šaulio, snaiperinių šautuvų, stebėjimo ir matavimo priemonių, karių ekipuotės, oro erdvės stebėjimo ir kitiems prioritetiniams įsigijimams finansuoti.

Taip pat lėšos bus skiriamos Karinių oro pajėgų aviacijos bazės plėtrai, visuomenės patriotinio ir pilietinio ugdymui stiprinti, nuolatinei privalomajai pradinei karo tarnybai.

Didesnę išlaidų dalį sudaro ir NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse vykdymas, NATO pajėgų integravimo vieneto išlaikymas, parama rotuojamoms sąjungininkų pajėgoms, nacionalinių greitojo reagavimo pajėgų išlaikymas, Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vystymas.

Krašto apsaugos ministerijos šių ir ateinančių metų biudžetai parengti pagal NATO standartus, t.y. personalo išlaikymui planuojama skirti ne daugiau kaip 50 proc., o pagrindiniams įsigijimams ir ginkluotei – ne mažiau kaip 20 proc. Krašto apsaugos ministerijai skiriamų asignavimų.

2015 m. Krašto apsaugos ministerijos biudžetas sudarė 425,0 mln. eurų arba 1,1 proc. bendrojo vidaus produkto).

Vytauto Visocko (Slaptai.lt) nuotr.

Informacijos šaltinis – kam.lt portalas.

2015.10.21; 05:55

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *