2016 m. šaukimo nurodymai bus išsiųsti 30 228 karo prievolininkams


Sausio 7 d. Krašto apsaugos ministerijoje sudaryti 2016 metų šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai. Pagal juos šaukimo nurodymai bus išsiųsti 30 228 karo prievolininkams.

Sudaryti šaukimo sąrašai per dvi darbo dienas nuo jų sudarymo, t.y. sausio 11 dieną, bus paskelbti interneto svetainėje http://sauktiniai.kam.lt.

Kaip ir pernai šeši sąrašai pagal regionus buvo sudaryti naudojant kompiuterių programą. Siekiant užtikrinti, kad atrankos procedūra vyktų skaidriai ir objektyviai procesą stebėjo ir 10 visuomenės atstovų.

Pasak krašto apsaugos ministro J. Oleko, šių metų šaukimo sąraše – 30228 jaunuoliai, t.y.  maždaug šeštadaliu mažiau nei praėjusiais metais. Anot ministro, šis sąrašas mažesnis, kadangi praėjusiais metais atėjo daug savanorių, mūsų jaunuoliai yra sveikesni. Taip pat jau šiais metais turime daugiau kaip  600 savanorių, todėl tikėtina, kad ateis jų dar daugiau ir jie užpildys reikiamas 3 tūkstančių nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių gretas. 

"Naujausia paskata, kurios neturėjome anksčiau, tai šiandien mūsų tarnaujančių karių pavyzdys, jų atėjimas į kariuomenę ir jų noras išmokti naudoti ginklą, ginti tėvynę ir savo šeimą“, – po sąrašų sudarymo sakė  ministras.

Ministras taip pat padėkojo visuomenės atstovams, dalyvavusiems sąrašų sudaryme, ir padėjusiems garantuoti, kad šauktinių sąrašų sudarymo procesas vyktų objektyviai, skaidriai ir viešai. 

Savo ruožtu sąrašų sudarymą stebėjęs Lietuvos jaunimo organizacijos tarybos atstovas Mantas Zakarka pabrėžė, kad sąrašų sudarymas vyko sklandžiai ir pirmadienį jau žinos, ar yra kviečiami į tarnybą.

Sudarius sąrašus šaukimo nurodymai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą karo prievolininkams bus pradėti siųsti registruotu paštu sausio 11 dieną. 

Skirtingai nei 2015 m., šaukimo nurodymai šiemet bus siunčiami ne iš karto visiems į 2016 m. sąrašus patekusiems jaunuoliams, o dalimis, priklausomai nuo tarnybos pradžios laiko. Taip siekiama tolygiai išskirstyti karo medicinos komisijų darbo krūvį ir pirmiausiai patikrinimo procedūras vykdyti su tais jaunuoliais, kurie pareikš norą tarnybą atlikti savo noru.

Kaip ir pernai, šiemet Krašto apsaugos ministro įsakymu nustatytas nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių skaičius – 3 tūkstančiai.

Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2016 m. metinį šaukimo planą pirmieji nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės 2016 m. balandžio 4 d., vėliau šaukimo etapai vyks kas birželį, liepą, rugpjūtį, rugsėjį, o paskutinė šaukimo banga bus spalį, kai bus pašauktas didžiausias šauktinių skaičius – per 1,3 tūkst. karių.

Šiais metais dalis nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur tarnaus tris mėnesius, o kitus šešis tarnybą tęs priskirtame dalinyje, kiti – visus tarnybos mėnesius tarnaus priskirtame kariuomenės dalinyje. Pirmieji šauktiniai tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke, o vėliau tarnybą tęs LDK kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje.

Po sąrašų sudarymo nuo sausio 11 d. savo noru tarnybai atlikti registruotis toliau galės ir tie jaunuoliai, kurie nebus patekę į 2016 m. šaukimo sąrašus.

2015 m. į nuolatinę privalomąją  pradinę karo tarnybą  pristatyta 3010 karių, iš jų 2133 savanoriai ir 877 –  į 2015 m. šaukimo sąrašus patekę ir norą tarnybą pirmumo tvarką atlikti pareiškę karo prievolininkai. 

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. kovą. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsme.

Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Vytauto Visocko (Slaptai.lt) nuotr.

Informacijos šaltinis – kam.lt portalas.

2016.01.08; 04:35

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *