JAV: „Iskander“ dislokavimas Kaliningrade destabilizuoja padėtį


JAV Gynybos ministerija apgailestauja, kad Rusija Kaliningrado srityje ėmė dislokuoti vidutinio nuotolio raketas „Iskander“, nes tai – destabilizuojantis žingsnis, praneša naujienų agentūra TASS.

JAV Gynybos ministerijos atstovas spaudai Johnny’is Michaelas teigė, kad balistinių raketų sistemų „Iskander“ buvimas Kaliningrade destabilizuoja saugumo situaciją, ypač turint omenyje, kad tai yra puolamojo pobūdžio ginklas, o šalia yra keletas Jungtinių Valstijų NATO sąjungininkių.

Gynybos ministerijos atstovas pridėjo, kad nors šis žingsnis ir nepažeidžia dvišalių susitarimų tarp JAV ir Rusijos, bet didina įtampą tarp Rusijos ir kaimyninių šalių.

„Mes ir toliau stebėsime bet kokių raketų dislokavimą ir vertinsime tai atitinkamai“, – sakė J. Michaelas.

TASS primena, kad Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis anksčiau teigė, jog NATO teks parengti atsaką į „Iskander“ buvimą Kaliningrade.

Anksčiau informaciją apie balistinių raketų „Iskander“ siuntimą į Kaliningradą patvirtino Rusijos Dūmos gynybos komiteto pirmininkas Vladimiras Šamanovas. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas komentuodamas šį žingsnį aiškino, kad įvairios ginkluotės buvimas Rusijos teritorijoje neturėtų kelti nerimo kaimyninėms valstybės, nes „Maskva niekam nekelia pavojaus“.

„Iskander“ gali pasiekti taikinius 500 km nuotoliu ir yra skirta naikinti artilerijos kompleksus, vadavietes ir ryšių sistemas, taip pat lėktuvus ar sraigtasparnius oro uostose.

Be to, raketos gali nešti ir branduolinį užtaisą.

Informacijos šaltinis – ELTA

2018.02.12; 00:30

print