Apie Atvelykį ir kiaušinius


Print

Atvelykio sekmadienis, kasmet primenantis JĖZAUS pasirodymą mokiniams kambaryje Jeruzalėje ir apaštalo Tomo praregėjimą, kad galėtų skelbti įspūdingą bei nenuginčijamą PRISIKĖLIMO TRIUMFĄ.

Tai – tarsi galutinis ŠV. VELYKŲ TIESOS “UŽANTSPAUDAVIMAS”.

Tai – tarsi AUKŠČIAUSIOS PRABOS tikėjimo išraiškos formulė, “surišanti”, gerąja prasme, daugybę krikščionybės vertybių…

Papročiai

Tradiciškai iki Atvelykio būtinai reikėdavo aplankyti savo krikštavaikius, apdovanoti juos margučiais ir kitomis dovanomis. Per Atvelykį pasimatoma su giminėmis, jeigu dėl kažkokių priežasčių nepavyko pasimatyti per Šv. Velykas. Šią dieną vėl dažomi kiaušiniai. Anksčiau kaime dažydavo visus kiaušinius, kuriuos per savaitę sudėjo vištos.

Tik vaikams

Tądien daugiausiai dėmesio skiriama vaikams, todėl Atvelykis kartais vadinamas vaikų Velykomis arba Velykėlėmis. Švenčiamas pirmąjį sekmadienį po Velykų. Tą dieną ridenami kiaušiniai, supamasi sūpynėse, krikšto motinos lanko savo krikšto vaikus.

Kiaušiniavimas: Kiaušiniauti įprasta tik mažamečiams vaikams (iki 7-8 metų amžiaus). Atėjęs į svečius, vaikas turi padeklamuoti posmą:

„Aš mažas vaikelis,

kaip pupų pėdelis,

prie slenksčio stoviu,

kiaušinuko noriu“.

Po to jis turi įsikišti pirštą į burną ir laukti.

Tai ženklas, kad vaikas nori vieno kiaušinio. Jei įsikiša du pirštus, reiškia, kad prašo dviejų.

Daugiau kaip dviejų gvieštis nereikėtų, nes kuklumas puošia ir mažus vaikus. Prie kuklumo pratinama ir puoselėjama…

Kodėl pagrindinis patiekalas kiaušinis?

Tai gyvybės atsiradimo, vaisingumo, kosmoso, visatos beribės erdvės simbolis. Sąmonės formavimas, kad mes laikini šioje žemėje tarsi svečiai… Kiaušiniams mūsų protėviai priskirdavo nemažai gydomųjų galių. Tikėta, kad žaliais kiaušiniais išgydomas moterų nevaisingumas. Velykų kiaušiniams būdavo priskiriamos ypatingos galios. Tikėta, kad Velykų kiaušinius, užkasus laukuose, duos gerą derlių.

KIAUŠINIAI

Jie turi visų būtinų maistinių medžiagų, leidžiančių naujai gyvybei atsirasti.

Cheminė sudėtis.

Ji priklauso nuo paukščio rūšies, pašarų, metų laiko. Skiriasi baltymo ir trynio cheminė sudėtis. Baltyme visiškai nėra riebalų, yra visos nepakeičiamos gyvulinės kilmės aminorūgštys, o vandens ir angliavandenių yra dvigubai daugiau negu trynyje. Kiaušinio baltymas nedirgina virškinamojo trakto sienelės, todėl sėkmingai vartojamas dietinėje mityboje sergant opaligėmis, kasos uždegimu.

Vitaminai ir mineralinės medžiagos.

Vištos kiaušinyje yra labai daug vitaminų ir mineralinių druskų. Vitaminų ir mineralinių medžiagų daugiau trynyje. Yra ir mikroelementų – jodo, vario, kobalto ir kt.

Atsisakyti ar ne?

Vienas kiaušinio trynys turi 250 mg cholesterolio, ir tai sudaro 1-2 proc. trynio. Paros cholesterolio, gaunamo su maistu, norma neturi būti didesnė nei 300 mg. Lecitino trynyje yra 5 kartus daugiau negu cholesterolio, t. y. jis sudaro apie l0 proc. trynio. Lecitinas yra labai svarbus cholesterolio reguliavimo procese, nes neleidžia cholesteroliui nusėsti ant kraujagyslių sienelių.

Dėl šių priežasčių kiaušinių nereikia visiškai pašalinti iš dietos net ir sergant ateroskleroze ir esant padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje. Tokiais atvejais kiaušinių kiekis ribojamas iki 1-2 per savaitę. Sergant tulžies pūslės ir latakų uždegimais kiaušinių trynių vartojimas taip pat mažinamas iki 1-3 kartų per savaitę. (Didžiosios Britanijos Karalienė kas savaitę suvalgo iki 17 kiaušinių).

Tarsi “statybininkas“ kiaušinis beveik visiškai (iki 97 proc.) rezorbuojasi žarnyne, nepalieka šlakų. Kiaušinio baltymą, jei nėra jam padidėjusio jautrumo, galima vartoti be ypatingų apribojimų. Gyvulinės kilmės aminorūgštys, esančios baltyme, yra tarsi statybinė medžiaga mūsų raumenims. Lecitinas ir sieros turinčios aminorūgštys teigiamai veikia nervų sistemą. Todėl kiaušinius patartina valgyti sergant nervų ligomis, dirbantiesiems su kenksmingomis medžiagomis.

Kiaušinyje esantis lecitinas ir geležis stimuliuoja raudonųjų kraujo ląstelių gamybą. Geriausiai virškinami skystai virti kiaušiniai. Be to, valgant skystai virtus kiaušinius, geriau pasisavinami vitaminai, tačiau iškyla pavojus susirgti salmonelioze, jei vištos auginamos be sanitarinių sąlygų. Todėl, norint valgyti žalius ar skystai virtus kiaušinius, reikia būti įsitikinus, kad vištos yra sveikos. Esant abejonėms, kiaušinius reikia virti ilgiau, nekepti neplaktos kiaušinienės, nevartoti žalių kiaušinių šaltiems patiekalams ruošti.

Apie kalcį.

Peržengus 55-erių metų slenkstį, iškyla kaulų lūžimo pavojus, tad daugumai reikia papildomai vartoti kalcio. Tai itin svarbu derinti su jėgos pratimais, nes jėgos pratimai, ypač moterims mobilizuoja vyriško hormono testosterono gamybą ir apsaugo nuo osteoporozės. Medicinoje sėkmingai naudojami kiaušinio lukšto milteliai gydant radiacinio švitinimo pasekmes. Norint apsisaugoti nuo kaulų lūžių dėl kalcio stokos, pagreitinti kaulų sugijimą po lūžimų, pakanka 2-3 kartus per dieną vartoti po 0,3-0,5 g kiaušinio lukštų miltelių.

Apibendrinimas

Švęsti Atvelykį ar ne, atsisakyti kiaušinių ar ne, – asmeniniai dalykai, susiformavę gyvenimo eigoje dėl ambicijų, poreikių, nuostatų ir kitų priežasčių. Jeigu daugiau laiko skirtume tikrosioms vertybėms, atsigręžtume į 10 DIEVO įsakymų, kasdien jais vadovautumėmės maitindamiesi, manau, savaime išsispręstų daugybė dilemų dėl kiaušinių ar kitų maisto produktų ir klausimų dėl jų vartojimo, ko gero, nekiltų.

Išvada

Šventes ir maistą vertybių “filtravimo”  kontekste renkamės bei formuojam tik patys, visa kita tik – pagalbinės “dėtalės”. Jos arba perdėtai sureikšminamos, arba ieškoma sveiko proto panaudoti kaip Jėzaus dovaną gyvenimo kokybei patirti. 

Pabaigai

Atvelykis – JĖZAUS DOVANA, jeigu norite šventės atnaujinimas tiems, kurie dėl per mažo ar “žemo” tikėjimo negalėjo ar nenorėjo švęsti Šv. Velykų.

Būkite sveiki.

Straipsnio autorius Andrius Kaveckas yra Biomedicinos mokslų magistras, visuomenės sveikatos ugdytojas.

2012.04.07


Prisijunkite prie diskusijos