Apie gaiviuosius gėrimus, nutukimą ir diabetą


Print

Įvadas trumpas: žmonės turėtų suvartoti kuo mažiau saldintų gaiviųjų gėrimų. Tarkim, Europos mokslininkai tęsia tyrimus, nors jau yra tarsi ir nustatyta, kad gaivieji gėrimai sukelia 2-ojo tipo diabetą.

Geriant  vieną ar daugiau skardinių saldžiųjų gaiviųjų gėrimų per dieną yra rizika susirgti 2-ojo tipo diabetu. Tai tarsi uždelsto veikimo bomba. Taip rodo pirminiai tyrimai.

Kasdien išgeriantys tik po vieną skardinę gaiviojo gėrimo maždaug penktadaliu sulaukia didesnės tikimybės susirgti diabetu.

Viename iš JAV žurnalų rekomenduojama riboti saldžių maisto produktų ir gėrimų vartojimą, nes jie yra perdėm kaloringi dabartiniam gyvenimo "slunkiškumui“. Jie ypač pavojingi mažai judantiems ir sportuojantiems jauniems žmonėms, nes tokia vartosena greitai sukelia neinfekcines ligas, susijusias su antsvoriu.

Naujausių tyrimų duomenys, kurie buvo atlikti Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Danijoje, Italijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Prancūzijoje ir Nyderlanduose, kuriuose dalyvavo 350,000 asmenų, buvo apklausiami apie savo mitybą. Paaiškėjo, kad esama ryšio tarp netinkamos mitybos, saldžiųjų gėrimų ir vėžio.

Cukraus suvartojimas, kuris kitokiu pavidalu yra saldintuose gaiviuosiuose gėrimuose, didina riziką susirgti diabetu – teigia Dora Romaguera iš Londono imperatoriškojo koledžo. Ji paragino politikus, kad nuožmiai būtų kovojama su saldžių gaiviųjų gėrimų vartojimu dėl netolimoje ateityje gręsiančių iššūkių nacijos sveikatai.

Gydymas itin brangus, netgi perdėm brangus valstybei mini mokslininkė. Jos išvados griežtos ir vienareikšmės, be jokių išlygų: naikinti gėrimus, kurie kelia riziką susirgti diabetu ir tuo pačiu reikalauti, kad tauta nuolat judėtų, sportuotų, mankštintųsi.

Visa tai mokslininkė traktuoja atsižvelgdama į saldžiųjų gėrimų vartojimo prieaugius Europoje.  

Skaitytojams, matyt, turės būti įdomu sužinoti ir apie vaisių sultis. Jų nuolatinis vartojimas nebuvo susijęs su diabeto atvejais, tačiau komentuodama tyrimų rezultatus, mokslininkė dr. Matthew Hobbs sakė: "Tarp sulčių ir 2-ojo tipo diabeto ryšys vis dėlto išliko net tada, kai kūno masės indeksas buvo normalus. Taip yra todėl, kad vis dėlto yra rizika tapti apkūniems, jei mažai judėsite dėl didelio kiekio kalorijų, esančių sultyse".

Tačiau tyrimai nėra galutiniai. Jie tęsiami dėl 2-ojo tipo diabeto. Aišku, kad saldūs gėrimai ir sultys didina kūno svorį mažai judantiems. Tai labiau įtakoja nei nesubalansuotas maistas, jei jis valgomas užgeriant paprastu vandeniu.

Informacija visgi itin aktuali turintiems nutukimą, nes po jo seka diabetas – ypač vyrams, kurių juosmens apimtys didesnės nei 110 cm. Suprantama, išlaikyti sveiką svorį – pats svarbiausias ir sudėtingiausias dalykas. Mat numetus nereikalingus kilogramus ir vėl "apkiautus" organizmui turint JO-JO žaidimo fenomeną rizikuojama netgi keliolika ar keletą procentų užaugti daugiau kūno svorio nei pradėjus jį mesti.

Taip pat aktualu paminėti ir Nealkoholinių gėrimų asociacijos generalinio direktoriaus Gavino Partingtono pasakytą mintį. Jis pareiškė: "Gaivieji gėrimai yra saugūs vartoti, tik turi būti vartojami saikingai lygiai taip, kaip ir subalansuota mityba".  

Vadinasi, tik patys galite nuspręsti, ar saikingai vartojate saldžiuosius gėrimus, ar jau esate įgiję ,,priklausomybę“, kuri pakenkti Jūsų sveikatai.

Nuotraukoje: straipsnio autorius Andrius  Kaveckas, Biomedicinos mokslų magistras, kūno kultūros mokytojas – ekspertas.

2013.04.28


Prisijunkite prie diskusijos