Apie vyną ir sveikatą


Print

Daugybė įdomybių galima aptikti apie svaigiuosius gėrimus. O kaip žinoti, kas geriausia kiekvienam?

Šis klausimas reikalauja itin modernių genų inžinerijos tyrimų. Tada galima pasakyti apie kiekvieną organizmą tiek subtilybių, kad patys net neįsivaizduojame…

Galima atlikti ir tyrimus, kaip žmogus priima vienokį ar kitokį vyną? Vynas šiuo atveju – kaip sveikatos tausojimo pagalbininkas tiesiogine prasme. Juk vynas yra senų senovėje išrastas svaigusis gėrimas ir vartojamas iki šių dienų… Hipokratas minėjo, kad vynas gydo netgi žaizdas. Šis garsus gydytojas taip pat sugalvojo frazę: „Tegul maistas bus tavo medicina, tuomet ir medicina bus tavo maistas“.

Ilgokai istorijoje vynas buvo laikomas saugiausiu gėrimų, ir tik po to – vanduo. Nes vyno rūgštys ir alkoholiai išžudo ligų sukėlėjus, kai žmogui gręsia realus pavojus užkrėsti žaizdas. Todėl mąstant apie kitą Hipokrato posakį „Geriau taurė vyno nei visas indas puikiausio maisto“, matyt, daugeliui atrodys keistokai…

Štai vienas Prancūzų gydytojas paskelbė apie Prancūzų paradoksą, atrastą 1991-aisiais metais. Jis stebėjosi, kad žmonės, gyvenantys pietvakarių Prancūzijoje, valgo daug, dažnai ir riebiai, tačiau turi labai nedidelį širdies priepuolių skaičių. Surastas toks paaiškinimas: nuo širdies ligų apsisaugoti padeda dažnai vartojamas raudonasis vynas. Po tokio paskelbimo 1992 metais, pavyzdžiui,, JAV, raudonojo vyno pardavimai išaugo beveik 40-čia procentų.

Tačiau politiniais sumetimais tokia informacija nedelsiant buvo ištrinta iš bet kokių IT puslapių…

Antioksidantai vyne – tai nauda sveikatai. Poli-Fenolio Flavonoidai, geriausiai žinomas yra Resveratrolis. Šis ir kiti junginiai yra didesnės koncentracijos medžiagos, randamos vynuogių odoje, kurios sumažina ypač oksidacijos reakcijų greitį organizme. Dar antioksidantai yra plačiai naudojami kaip maisto papildų sudedamosios dalys sveikatos tausojimo tikslais.

Ląstelių oksidacija ir ligos

Sudėtingas biocheminis vyksmas organizme. Žmonėms ląstelių oksidacinis stresas yra susijęs su daugeliu ligų, tokių kaip žarnų uždegimas (Krono liga), Parkinsono liga, artritas, aterosklerozė, Alzhaimerio liga ir netgi depresija.

Polifenoliai

Jie taip pat turi antioksidacinių savybių, o tai – vėlgi duoda naudos sveikatai. Jo biologinio poveikio tikslas yra apsaugoti organizmą nuo širdies ir kraujagyslių ligų, skatinti kraujo tėkmę bei reguliuoti jautrumą insulinui. Jautrumas insulinui yra svarbus, nes insulino vaidmenį reglamentuoja cukraus kiekis kraujyje, o tai – ne kas kita, kaip normali medžiagų apykaita ir ypač diabetikams.

Resveratrolis yra polifenolio tipas, vadinamas phytoalexin. Tai vėlgi organinių junginių mišinys, gaminamas iš vynuogių odos, ir tai – atsakas į stresą, traumas, infekcijas, arba ultravioletinių spindulių perdozavimo savotiškas stabilizavimas.

Tai kas mums iš viso šito?

Antioksidantai yra medžiagos, kurios saugo ląsteles. Laisvieji radikalai yra ne „politiniai aktyvistai“, bet labai reaktyvūs junginiai. Verta paminėti, kad žmonės ir gyvūnai yra nuolat perkraunami kasdienio gyvenimo ,,agentų“ ir situacijų, kurios sukelia oksidacinį stresą, pavyzdžiui, teršalai ore, rūkymas, triukšmas, radiacija, emocinis stresas, padidintas fizinis aktyvumas, aukšto sportinio meistriškumo siekiai….

Svarbu suprasti, kad, siekiant gauti pilną antioksidacinių savybių naudą, žmogus gali tik gerdamas raudoną vyną saikingai (pavyzdžiui, savaitei syki aš asmeniškai žybteliu 150-200 gr., nes į prancūzą, italą ar ispaną tikrai nepretenduoju, kurie geria vyną kasdien – vietoj gėrimo pietų metu). Tai labai veiksminga ilgalaikės sveikatos profilaktika. O kalbant apie konkrečius kiekius, matyt, tektų sugrįžti į straipsnio pradžią apie mokslo pasiekimų galimybes ištirti kiekvieną asmeniškai: kiek gramų ir kokį vyną organizmas toleruoja geriausiai…

Būkite sveiki…

Gintaro Visocko (Slaptai.lt) nuotraukoje: straipsnio autorius Andrius Kaveckas, Biomedicinos mokslų magistras, visuomenės sveikatos ugdytojas.

2012.05.19


Prisijunkite prie diskusijos