Lietuvoje – solidarumo su Ukraina akcija


Solidarumo su Ukraina akcija. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose prasideda vienybės ir solidarumo akcijos „Laisvė šviečia“ renginiai. Vilniuje iš Nepriklausomybės aikštės prie Seimo kelių tūkstančių eisenos dalyvių minia pajudėjo prie Boriso Nemcovo skvero, esančio šalia Rusijos ambasados.
 
Eitynių dalyviai nešini Lietuvos ir Ukrainos, taip pat Europos Sąjungos, istorinės Baltarusijos vėliavomis. Taip pat laikomos didelės Ukrainos ir istorinė Baltarusijos vėliavos. Dalis akcijos dalyvių laikė plakatus „Jokio karo“, „Putinai, šalin rankas!“
 
Minioje aidėjo skanduotės „Laisvė Ukrainai ir jos herojams“, taip pat smerkiančios Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.
 
Prieš dalyviams pajudant, aikštėje buvusi premjerė Ingrida Šimonytė pasidžiaugė, kad žmonės greitai atsiliepė ir gausiai susirinko dalyvauti akcijoje.
 
„Tikrai tikiu, kad į kitas akcijas ateis neabejotinai daugiau žmonių. Nes dauguma mūsų gerai supranta ne tik ir ne tiek už Ukrainos laisvę, teritorinį vientisumą ir suverenitetą, bet apskritai už tai, kad tas laisvas taisyklėmis paremtas pasaulis, prie kurio esame įpratę, (…) išliktų“, – žurnalistams kalbėjo premjerė.
 
„Ponas Putinas, paskelbęs šitą karą Ukrainai, paskelbė karą visam tam, ant ko stovi Lietuvos valstybingumas“, – pridūrė I. Šimonytė.
 
Solidarumo renginiai taip pat vyksta Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Tauragėje, Utenoje ir kituose Lietuvos miestuose.
 
„Autokratas pradėjo karą Europos centre“, – sakė vienas eitynių dalyvių, turintis artimųjų Ukrainoje.
 
„Iš tikrųjų baisi situacija“, – kalbėjo jis.
 
„Pati esu pusiau ukrainietė, ir ši naktis man buvo košmaras“, – teigė kita eisenos dalyvė.
 
„Šitas Rusijos visiškai nesilaikymas teisės viršenybės principų, jokių nei ekonominių, nei politinių, nei socialinių padarinių, mane kaip žmogų labai skaudina“, – savo motyvus dalyvauti solidarumo akcijoje įvardijo ji.
 
R. Šimašius: turime V. Putiną sustabdyti pirmiau nei giltinė
 
Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius renginyje teigė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino karinės ambicijos neapsiribos Ukraina.
 
„Neklauskime, kada ir kur Putinas sustos. Jis nesustos. Mes turime jį pasiimti anksčiau, jei jį pasiims giltinė savaime“, – Boriso Nemcovo aikštėje Vilniuje sakė R. Šimašius.
 
„Šitą karą mes turime laimėti, ir mūsų draugai turi jį laimėti. (…) Kad laimėtume šitą karą, turime būti stiprūs valia. Tokie jie ir yra“, – kalbėjo Vilniaus meras.
 
Kartu jis akcentavo, kad Ukraina prieš Kremliaus agresiją kovoja ne viena.
 
„Nors Ukraina dar nespėjo tapti NATO nare – tikiu, kad taps – bet jie žino, kad turi sąjungininkus. Lietuva yra didžiausia Ukrainos draugė, jie turi ir kitų draugų. Mūsų žodis, palaikymas jiems yra labai svarbus“, – teigė R. Šimašius.
Solidarumo su Ukraina akcija. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 
Taip pat Vilniaus meras teigė, kad būtina kovoti su Rusijos informacijos kanalų skleidžiama informacija: „Paprasta, bet labai svarbu, norint laimėti informacinį karą, nuo kurio viskas ir prasidėjo“
 
„Tegul kiekvienas Stingeris pasiekia savo tikslą į agresorių, peržengusį Ukrainos sieną. Nepagailėkime savo resursų padėdami savo draugams. Ir dėl draugų, ir dėl savęs. Priešingu atveju, kada nors pagailės resursų, kad mums padėtų. Būkime tie, kurie padeda“, – linkėjo R. Šimašius.
 
Akcija rengiama, reaguojant į ketvirtadienį paryčiais Rusijos inicijuotą karinę operaciją Ukrainoje. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį įsakė pradėti karinę operaciją kaimyninėje Ukrainoje. Jau netrukus virtinėje šalies miestų, įskaitant sostinę Kijevą, pasigirdo sprogimai. Ukraina kalba apie „puolamąjį karą“.
 
Lukas Juozapaitis (ELTA)
 
2022.02.24; 20:00
print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *