Lietuvoje po šventinių vištų, ančių ir kitų patiekalų kepimo likę riebalai dažniausiai būna išmetami. Tuo tarpu suomiai riebalų likučius tradiciškai atiduoda perdirbimui į tvarius degalus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
 
„Tvarius degalus gaminti iš riebalų atliekų ir kitų atsinaujinančių žaliavų – atsakingas ir perspektyvus sprendimas. Degalų sektoriuje diegiami žiedinės ekonomikos sprendimai padeda kurti papildomą vertę visuomenei ir prisideda prie klimato kaitos mažinimo tikslų“, – sako „Neste Lietuva“ generalinis direktorius Ringaudas Steikūnas.
 
Toks dyzelinas iš 100 proc. atsinaujinančių žaliavų gaminamas naudojant „Neste“ patentuotą NEXBTL technologiją – hidrinant augalinį aliejų ar gyvulinės kilmės riebalus. Iš maisto aliejų atliekų pagamintas dyzelinas gali būti pilamas į bet kurio dyzelinu varomo automobilio baką, taip pat gali būti tradicinio dyzelino sudėtinė dalis.
 
Lietuvoje po šventinius stalus puošusių vištų, ančių ir kitų patiekalų kepimo likę riebalai dažniausiai būna išmetami. Tuo tarpu Suomijos gyventojai tokius šventinių patiekalų riebalų likučius tradiciškai atiduoda perdirbti į tvarius degalus.
 
„Ketvirtus metus iš eilės vykstanti akcija įrodo, kaip žiedinės ekonomikos principai prigijo Suomijos žmonių mąstyme. Ši iniciatyva tapo žiemos švenčių tradicijų dalimi Suomijos namų ūkiuose ir parodo bendradarbiavimo galią, kuri ypač reikalinga, jei norime, kad žiedinė ekonomika iš tiesų veiktų“, – sako akciją Suomijoje inicijavusios korporacijos „Neste“ atstovas Larsas Peteris Lindforsas.
 
Dalyvauti akcijoje paprasta – šventiniu laikotarpiu maisto riebalų likučius galima palikti tam skirtuose specialiuose atliekų konteineriuose, kurie pastatyti 218 vietų visoje Suomijoje. Surinkimo punktai įrengti dalyje „Neste“ degalinių, prie partnerių parduotuvių ir atliekų rūšiavimo konteinerių. Į juos suomiai pristato panaudotus riebalus, supiltus į, pavyzdžiui, tuščias pieno pakuotes.
 
Per akciją surinkti kumpio, anties, vištos, kalakuto, žuvies ir kiti po šventinių patiekalų kepimo likę riebalų likučiai vienoje pažangiausių Europoje Porvoo gamykloje panaudojami gaminant tvarų dyzeliną „Neste MY Renewable Diesel“.
 
Alternatyvūs Suomijos korporacijos sukurti degalai iš tvarių žaliavų yra vienas efektyviausių būdų sumažinti anglies dvideginio (CO2) išmetimą transporto sektoriuje, nes iš atliekų pagamintas dyzelinas sukuria vidutiniškai iki 50–90 proc. mažesnę šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją, lyginant su įprastu iš naftos pagamintu dyzelinu. Tvarūs degalai pasižymi itin aukštu cetaniniu skaičiumi, kuris, kaip nurodoma Pasaulinėje degalų chartijoje, nulemia greitesnį variklio užvedimą bei tylesnį jo darbą.
 
Praėjusiais metais po švenčių likusių maisto riebalų atidavimo akcijoje Suomijoje dalyvavo 185 tūkst. šalies namų ūkių, šiemet tikimasi 200 tūkst. dalyvių. Per pastaruosius tris šventinius sezonus buvo surinkta ir perdirbta daugiau nei 100 tūkst. kilogramų panaudotų maisto riebalų. Iš tokio kiekio pagaminto tvaraus dyzelino pakaktų 36 kartus apvažiuoti aplink pasaulį.
 
Suomijos korporacija „Neste“ yra didžiausia dyzelino iš atsinaujinančių šaltinių gamintoja pasaulyje. Įvairios atliekos bei tokie maisto pramonės likučiai, kaip gyvulinės kilmės ir žuvies riebalai ar naudotas kepimo aliejus, sudaro apie 80 proc. visų kompanijos naudojamų atsinaujinančių žaliavų, naudojamų tvarių degalų gamybai. Korporacija taip pat investuoja į tyrimus, kurie leistų gaminti degalus iš tokių žiedinės ekonomikos atliekų kaip plastiko likučiai, miško pramonės liekanos ar net dumbliai.
 
Informacijos šaltinis – ELTA
 
2020.01.04; 00:30

Šių laikų viršsvorio problema aptariama vis dažniau. Atrodo, kad daugelis valgo labai mažomis porcijomis, tačiau vistiek kenčia dėl viršsvorio, ant liemens tenka matyti nukarusius riebaliukus. Problema, jog daugelis žmonių nežino kaip reikia valgyti, kad nereikalingi kilogramai neaugtų. Numesti svorio gali kiekvienas. Net ir tas, kuriam tereikia iki pilnos laimės atsikratyti vos kelių kilogramų, ir tas, kuriam jau gresia nutukimas.

Dietoscentras.lt dietologai dalinasi efektyviais patarimais, kurie padės džiaugtis gražiomis kūno linijomis ilgą laiką. Svarbiausia – ne dieta, tačiau tinkama mityba.

Kiek man reikia valgyti?

Dažniausiai su viršsvorio problemomis susiduria tie, kurie ne tik valgo netinkamą maistą, tačiau ir suvartoja per daug kalorijų. O kiekvienam žmogui reikia suvartoti skirtingą kiekį. Viskas priklauso nuo žmogaus ūgio, jo svorio, fizinio aktyvumo, medžiagų apykaitos ir kitų veiksnių. Suaugęs vyras, kuris nori išlaikyti esamą svorį, dažniausiai turi suvartoti iki 2000 kalorijų, o saugusi moteris apie 1500. Jeigu norima svorio priaugti – reikia suvartoti didesnį kiekį. Jeigu numesti, suprantama, suvartoti mažiau kalorijų. Taigi, metantys svorį turi atsiminti vieną paprastą taisyklę: suvalgykite mažiau nei išjudėjote arba išjudėkite daugiau nei suvalgėte.

Paprastos mitybos taisyklės

Daugeliui atrodo, kad subalansuoti savo mitybą yra labai sudėtingas darbas ir tam reikalingas specialistas. Žinoma, dideliam svorio metimui dažniausiai be profesionalo nepavyks apsieiti, tačiau kuomet reikia minimaliai pakoreguoti kūno linijas – tereikia atsiminti kelias paprastas taisykles.

  • Greiti angliavandeniai – ne Jūsų draugas.
  • Vaisiai turi būti valgomi pirmoje dienos pusėje.
  • Grūdinės kilmės produktai taip pat turi būti valgomi pirmoje dienos pusėje.
  • Vakarienei labiausiai tinka baltyminis maistas.
  • Atsisakius miltinių gaminių ne tik sumažinsite kūno linijas, tačiau ir geriau jausitės.
  • Apie aktyvų laisvalaikį

Jeigu maistas jums teikia labai daug malonumo – tokiu atveju siūlome daugiau judėti. Tuomet bus galima padidinti ir suvalgomo maisto porcijas. Judėjimas nereiškia, kad turite užsiimti aktyviu sportu. Dažniausiai geresniam rezultatui pasiekti padeda ilgi pasivaikščiojimai. Nepamirškite, kad per dieną rekomenduojama nueiti iki 10 000 žinginių ir daugiau. Galiausiai, išbandykite įvairias sporto šakas. Galbūt rasite tai, kas Jums suteikia malonumą ir tai taps Jūsų hobiu.

Taisyklingas valgymas

Sunku atsakyti, ar reikia valgyti penkis kartus per dieną mažomis porcijomis, ar geriau du kartus kiek didesnėmis. Šiuo metu viešai aptariami labai skirtingi mitybos principai ir kiekvienoje rasite aršius šalininkus, kurie tikins, kad būtent jų pasiūlymas yra geriausias.

Štai čia geriausiai ir pasitarnauja profesionalai, kurie įvertindami skirtingą žmonių fizinę būklę bei poreikius gali sukurti konkrečiai jam labiausiai tinkamą mitybos planą. Ir jeigu pačiam sunku apsispręsti, kuris mitybos principas labiausiai tinka, visgi, rekomenduojame rinktis dažnesnį valgymą mažomis porcijomis. Idealiu atveju reikėtų valgyti tuo pačiu paros metu. Paskutinis valgymas turi būti kelias valandas iki miego.

Kiti faktoriai ir svorio metimas

Suprantama, kad kartais svoris auga ne tik todėl, kad žmogus labai daug valgo. Jis gali augti ir tada, kai žmogus valgo retai ir mažai, tačiau suvartojamas maistas yra netinkamas, nemaistingas. Tuo pačiu didesniu svoriu dažnai skundžiasi tie, kurie nuolatos jaučia stresą. Net ir tokiu atveju, jeigu jausdami stresą nevalgo. Paprasčiausiai atsipalaidavimo minučių metu dažniausiai užklumpa emocinis valgymas ir žmogui suvartojus labai didelį kiekį angliavandenių bei riebalų – tenka susitaikyti su labai padidėjusiu svoriu. Žinoma, dažnai akcentuojama taisyklė – vandens gėrimas. Tai ne dietologų fantazijos. Vanduo pagerina medžiagų apykaitą, padeda geriau jaustis, suteikia žvalumo ir tuo pačiu suteikia sotumo jausmą.

Akivaizdu, kad siekiant numesti svorio neteks badauti. Svarbiausia yra pakoreguoti savo mitybą ir galbūt gyvenimo būdą.

Slaptai.lt informacija

2019.01.09; 05:00

„Daily Mail“ spausdina iškart keletą straipsnių apie pavojų, kuris slypi populiariuose maisto produktuose.

Pirmasis straipsnis vadinasi „Mėsos produktai – kas trisdešimtos mirties priežastis?“ Tokie Europos, taip pat ir Didžiosios Britanijos, mokslininkų plačių tyrimų rezultatai, paskelbti „BMC Medicine“, rašo žurnalistė Fiona Makri.

„Ištyrę beveik 450 tūkst. vyrų ir moterų mitybos racioną ir ligos istorijas mokslininkai pastebėjo ryšį tarp mėsos produktų ir mirtingumo nuo vėžio arba širdies kraujagyslių ligų“, – sakoma straipsnyje. Jie pataria valgyti mėsos produktų ne daugiau kaip 20 gr. per dieną.

Mėsos produktai gaminami iš skerdienos, kurioje daug riebalų, o tuo pačiu ir cholesterolio, aiškina laikraštis.

Continue reading „Maistas, kuris kenkia mūsų sveikatai“

kiausiniai_nedazyti

Atvelykio sekmadienis, kasmet primenantis JĖZAUS pasirodymą mokiniams kambaryje Jeruzalėje ir apaštalo Tomo praregėjimą, kad galėtų skelbti įspūdingą bei nenuginčijamą PRISIKĖLIMO TRIUMFĄ.

Tai – tarsi galutinis ŠV. VELYKŲ TIESOS “UŽANTSPAUDAVIMAS”.

Tai – tarsi AUKŠČIAUSIOS PRABOS tikėjimo išraiškos formulė, “surišanti”, gerąja prasme, daugybę krikščionybės vertybių…

Continue reading „Apie Atvelykį ir kiaušinius“