Otavos pretenzijos į Arktiką gali išprovokuoti teritorinius kivirčus su Rusija


Kanados ministras pirmininkas Styvenas Harperis paprašė vyriausybinių valdininkų perrašyti šalies paraišką į Arktikos teritorijas taip, kad į ją būtų įtrauktas Šiaurės ašigalis, rašo Globe and Mail.

Tokiu būdu Kanados paraiška ima konkuruoti su Rusijos pretenzijomis į tas pačias teritorijas, ir ta situacija reikalauja Otavos ir Maskvos derybų. Kanados vyriausybė laukia, kad paraiška į Šiaurės ašigalį turėtų ateiti ir iš Danijos.

Numanoma, kad Arktikos teritorijoje glūdi ketvirtadalis visų neištirtų pasaulio energetikos išteklių, ir šalys siunčia į JTO komisiją mokslininkų liudijimus, kad įgytų teisę į poliarines teritorijas. „Pagal JTO Jūrų teisės konvenciją, valstybė gali įgyti teisę kontroliuoti teritoriją, viršijančią pasaulyje pripažintą 200 jūrmylių limitą, jeigu sugebės pademonstruoti, kad jūros dugnas yra jos kontinentinio šelfo tęsinys“, – aiškina Stivenas Čeizas (Steven Chase).

Vyriausybiniai valdininkai tvirtina, kad Kanada spėja nustatytu laiku paduoti paraišką JTO Komisijai dėl kontinentinio šelfo sienų, bet tai bus tik preliminari paraiška, kurioje nurodoma tik dalis šalies teritorinių pretenzijų.

Beje, Kanada išsaugo savo teisę ateityje pateikti papildomų paraiškų.

Kanada paduos išplėstinę paraišką, į kurią įtrauks Šiaurės ašigalio teritoriją, po to, kai baigs būtinus darbus, praneša šaltiniai.

Šaltinis: Globe and Mail

2013.12.17

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *