Kas bus Rusijos prezidentas?


Jau paaiškėjo, kas varžysis dėl Rusijos prezidento posto. Žinoma – ministras pirmininkas Vladimiras Putinas. Taip pat – Rusijos komunistų partijos vadas Genadijus Ziuganovas.

Taip pat – Rusijos liberalų demokratų partijos pirmininkas Vladimiras Žirinovskis, partijos “Teisingoji Rusija” vadovas Sergejus Mironovas, save iškėlę turtuolis Michailas Prochanovas, Irkutsko srities gubernatorius Dmitrijus Mezencovas, Grigorijus Javlinskis (partijos “Jabloko” vienas steigėjų). Visuomenės veikėja iš Samaros Svetlana Peunova, ketinusi dalyvauti prezidento rinkimuose, tesurinko šiek tiek daugiau kaip 300 tūkst. parašų, todėl ji prarado galimybę būti užregistruota. Galutinis pretendentų į prezidento postą sąrašas paaiškės sausio 29 d., pažymėjo Rusijos informacinė agentūra “Interfax”.

Specialiame tinklalapyje Rusijos premjeras Vladimiras Putinas paskelbė savo kaip kandidato į Rusijos prezidentus programą, kuri apima šešerių metų laikotarpį iki 2018-ųjų. Tiek trunka Rusijos prezidento kadencija. Pagrindinis V.Putino pažadas:  modernizuoti šalį ir toliau didinti Rusijos įtaką pasaulyje. Teigiama, kad ekonomikos augimo modelis, paremtas didelėmis naftos kainomis, prekyba žaliavomis, jau išsemtas. Dabar būtina modernizuoti pramonę, diegti naujausias technologijas.

Vienoje iš šešių programos dalių – apie užsienio politiką – kandidatas į prezidentus džiaugiasi, kad Rusija tarptautinėje arenoje pastebimai sustiprėjo, padidėjo jos įtaka pasaulyje, armija tapo stipresnė, galingesnė. Todėl “tarptautinės politikos ir ekonomikos “žaidimo taisyklės” turi būti kuriamos su Rusijos žinia, atsižvelgiant į jos interesus. „Mes už konstruktyvų bendradarbiavimą ir dialogą kovos su tarptautiniu terorizmu, ginkluotės kontrolės, kolektyvinio saugumo užtikrinimo klausimais.

Tačiau vienašaliai mūsų partnerių žingsniai, kuriais neatsižvelgiama į Rusijos nuomonę ir jos interesus, sulauks atitinkamo vertinimo ir mūsų atsakomosios reakcijos”, – perspėja V. Putinas. “Mūsų ginkluotosios pajėgos turi sugebėti atremti visą spektrą galimų grėsmių iš išorės. Mums reikia, kad mūsų armija ir laivynas būtų kuo kovingesni, profesionalesni, judresni”. “Mes nuodugniai modernizuosime ginkluotąsias pajėgas, aprūpinsime kariuomenę naujais šiuolaikiniais ginklais”.

Pažymėtina, kad programoje nekalbama apie pastaruoju metu visuomenėje kilusį nepasitenkinimą dėl pažeidimų renkant Rusijos Dūmą.

V.Putino rinkimų tinklalapyje pateikiama kandidato biografija, įvairios informacijos apie jo, kaip premjero, veiklą, pomėgius. Beveik nutylima žmona Liudmila, skelbiama tik viena keliolikos metų senumo jų bendra nuotrauka. Iš kitų šaltinių sklinda gandai, kad Liudmila vyrą paliko ir užsidarė vienuolyne.

Nors su V.Putinu rinkimuose į prezidento postą varžysis keli kandidatai, nors jo populiarumas pastaruoju metu žymiai sumažėjęs, mažai kas abejoja, kad jis trečią kartą netaps Rusijos prezidentu. Tačiau tikėtina, kad šį kartą tai pasiekti jam pavyks tik antrame ture. Tiesa, Rusijos prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas mano, kad antrojo prezidento rinkimų rato nereikės. “Įmanoma viskas mūsų žemėje. Žinoma, teoriškai aš taip pat manau, kad taip gali būti”, – sakė S.Ivanovas  žurnalistams, atsakydamas į klausimą apie prezidento rinkimų antrojo rato galimybę.

V.Putinas yra pasakęs, kad jam pačiam rūpi žinoti, koks tikrasis jo populiarumas:  “Noriu, kad rinkimai būtų skaidrūs ir maksimaliai sąžiningi, jeigu piliečiai patikės Rusiją, šalį, jos saugumą, ekonomiką kitam žmogui, vadinasi, taip ir turėjo būti, tegu dirba”, – sakė jis.

“Kai kuriuos pasaulio regionus mėginama „įsiūbuoti”, ir agresyviai pasireiškia destruktyvios jėgos, galiausiai keliančios grėsmę visų Žemės tautų saugumui. Objektyviai jų sąjungininkėmis kai kada tampa tos valstybės, kurios mėgina „eksportuoti demokratiją jėgos, kariniais metodais”, – mano V.Putinas.

Partijos “Jabloko” lyderis Sergejus Mitrochinas kritikuoja V.Putino programos projektą: “Šis projektas primena programą kandidato, kuris nebuvo visą tą laiką svarbiausiuose valstybėje postuose. Bent jau V.Putinas turi paaiškinti, kodėl paskelbti projekte teiginiai neįgyvendinti iki šiol”, – pareiškė S.Mitrochinas agentūrai „Interfax”. Pasak jo, V.Putinas įprato vadovauti kietai, todėl netiki, kad bus atsisakyta  “pernelyg represinės visuomenės interesų apsaugos sistemos pakraipos”.

“Dėl užsienio politikos ir reagavimo į grėsmes – visa tai skirta tradiciniam elektoratui V.Putino, kuris visur orientuojasi į valstybės galią, tai paprasčiausiai yra “viešieji ryšiai”. Mes žinome, kas darosi gynybos pramonės komplekse, žinome apie tas raketas, kurių nepavyksta paleisti ar kurios neatskrieja iki taikinio”, – pabrėžė S.Mitrochinas.

V.Putinas neketina dalyvauti kandidatų į Rusijos prezidentus diskusijose, nes tai trukdytų jam tinkamai atlikti  ministro pirmininko pareigas. Taip buvo ir praeityje. Rusijos komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas mano, kad V.Putinas rinkimų kampanijos metu turėtų atsisakyti premjero pareigų, tada jos jam netrukdytų dalyvauti debatuose su kitais kandidatais.

Kitas kandidatas į Rusijos prezidento postą – 46 metų verslininkas Michailas Prochorovas – nemato kitos išeities, jis neabejoja, jog reikia didelių permainų, nes gresia revoliucija. Auga nauja rusų karta, ir šalis jau subrendo pokyčiams. Rusija turi viską, ko reikia, kad labai greitai taptų tikrai demokratiška šalimi.

Jeigu jis  laimėtų, žadėjo naujus parlamento rinkimus ir laisvę Michailui Chodorkovskiui. “Atėjo laikas keistis”, – sako turtuolis  M.Prochorovas. Jo turtas vertinamas 18 mlrd. dolerių (aliuminio, aukso gavyba, bankai). M.Prochorovui taip pat priklauso krepšinio komanda „New Jersey Nets” Jungtinėse Valstijose ir hibridinio automobilio kūrimo projektas.

Neseniai M.Prochorovas buvo pašalintas iš partijos „Teisingas reikalas”, sukurtos dalyvaujant Kremliui, lyderio posto. Dalis ekspertų ir opozicijos politologų įtaria, kad valdžia naudojasi M.Prochorovu, siekdama vidurinės klasės pyktį nukreipti į šalį.

Tačiau M.Prochorovas laikosi atokiau nuo ministro pirmininko – jis nurodė, kad nesusitiko su juo nuo balandžio. Savo pirmuoju sprendimu, jeigu iškovos pergalę, jis vadina M.Chodorkovskio išlaisvinimą. M.Prochorovas taip pat pažadėjo paleisti gruodžio 4 dieną išrinktą Valstybės Dūmą ir surengti naujus parlamento rinkimus 2012 metų gruodį. M.Prochorovas taip pat neatmetė galimybės, kad galėtų sutikti užimti ministro pirmininko postą, jeigu jo ir V.Putino pozicijos sutaps: “Jeigu mūsų programos bus vienodos 80 ar 90 procentų, arba mes būsime vienos nuomonės, tai įmanoma”, – sakė jis

Milijardierius M.Prochanovas neabejoja, kad prezidento rinkimuose su V.Putinu jam teks varžytis antrame ture. Pasiekęs pergalę Rusijos premjero postą jis patikėtų buvusiam finansų ministrui Aleksejui Kudrinui, o į vyriausybę įtrauktų nūnai dar kalinį Michailą Chodorkovskį.  Tačiau, jeigu pasikliauti apklausomis, jis negautų net dešimties procentų rinkėjų balsų.

“Aš pritariu raginimams, kad Centrinės rinkimų komisijos vadovas Vladimiras Čiurovas atsistatydintų, – sako opozicinės partijos “Teisingoji Rusija” lyderis Sergejus Mironovas. –  Manau, kad šis atsistatydinimas galėtų tapti permainų pradžios ir realios kovos su pažeidimais rinkimuose simboliu. Tokių Čiurovų sėdi šiandien keliuose šimtuose ir tūkstančiuose visų lygių komisijų”.

S.Mironovo teigimu, būtina imtis neatidėliotinų veiksmų rinkimų skaidrumui ir teisingumui užtikrinti. “Po parlamento rinkimų ir opozicinės partijos, ir visuomeninės organizacijos, ir pavieniai piliečiai reikalavo ir tebereikalauja, kad valdžia imtųsi ryžtingų priemonių prieš tuos, kurie griebėsi gudrybių per rinkimus, ir dažniausiai skamba raginimas atleisti iš pareigų Čiurovą”, – pabrėžė S.Mironovas.

Nuotraukoje: Rusijos premjeras Vladimiras Putinas su žmona Liudmila.

Parengta pagal agentūros “Interfax” pranešimus.

2012.01.25

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *