Mitybos “viražai”


Print

Pastaraisiais dešimtmečiais maistas, kurį kasdien valgome, tampa vis įvairesnis. Puikiai matoma “persipynusi” Pasaulio virtuvė. Juk dabar įmanoma gauti ir “gulbės pieno”. Tik ar išmokome naudotis elementariais produktais? Tik ar sveikai maitinamės?

Puolame valgyti lašišą, nors mūsų sąlygomis puikiai tinka skumbrė. Puolame vartoti reklaminius energetinius gėrimus, kurie sukelia “atgalinį” poveikį organizmui – iš organizmo išsunkia energiją ir formuoja priklausomybę angliavandeniams.

Biochemiškai tai – ne itin rekomenduotina dėl vėlesnio medžiagų disbalanso, kurį išderinus sudėtinga atstatyti.

Šis įdingas gėrimas skersai bei išilgai persmelkęs Pasaulio vartotojus. Gėrime yra viena svarbi ir praktiškai nutylima detalė: saldynmedžio šaknys. Dėl to “išplaunamas” iš organizmo kalis ir magnis. Todėl nepasisavinamas kalcis. Laikui bėgant pastovus tokio gėrimo vartojimas sukelia dantų emalės trūkinėjimą, nes minkštėja kaulinis audinys.

Kemšame duoną, batoną su sviestu, sūriu, dešra. Organizmas tampa tarsi “šiukšlių” konteineris. Kažin ar susimąstome, kas darosi skrandyje ir žarnyne nuolat į juos sumetant tokį maistą.

Gal bent eksperimentas kuriam laikui atbaidytų nuo įpročio bet ką ir bet kaip valgyti. O eksperimentas labai veiksmingas ir paprastas. Atlikau jį pats. Demonstravau mokiniams biologijos pamokoje. Įdėjau į 3 litrų stiklainį po gabalėlį maisto, kokį paprastai valgome kasdien. Trintuve smulkinome maistą. Pylėme įvairų skystį, kurį vartojame kasdien. Pamažu stiklainio turinys pavirto į chaotišką masę. Iškračius ją į atliekų konteinerį ant stiklainio sienelių liko daugybė riebalų ir maisto atliekų, kurios atrodė neestetiškai ir vizualiai atbaidančiai.

Tai – lyg ir nieko naujo, tačiau priverčia susimąstyti apie organizmo niokojimą savo pačių pastangomis. Verta žinoti, kad gyvenimo metu taip “nachališkai” gniuždant virškinimo sistemą, žarnyne susikaupia iki 17 kilogramų “atliekų”. Pridėkime dėl sėdimo gyvenimo būdo neišeikvotą triglicerolio grandinės sukauptą energiją, kuri skatina riebalų susikaupimą organizme, didinant tikimybę “pasigauti” diabetą dėl kraujyje padidėjusio gliukozės kiekio ir “išstumiamo” insulino, ir jau turite dar 10 kilogramų papildomų riebalų atsargų, kurios jus nuolat apsunkina. Apsunkina, nes jūs nešiojate apie 20-25 kilogramų nereikalingo svorio.

Kitas eksperimentas buvo atliktas namuose panaudojant keptą juodą, rupią duoną, šviežius agurkus, pomidorus, paprastą virintą vandenį ir tiesiog gėlą vandenį. Suprantama, kad atlikus tokį eksperimentą stiklainio sienelės liko daug švaresnės ir netgi vizualiai nešokiruojančios.

Probėgomis apžvelgiau tik patį mitybos įpročių paviršių.

Būtina pastebėti, kad vėl atsiremiame į elementarius asmeniškus gebėjimus atsispirti blogiems įpročiams.

Juk organizmo vidiniai, prigimtiniai sveikatos stabilizavimo resursai nėra beribiai. Jie dažnai baigiasi, kai to mažiausiai tikimasi. Smogia visa jėga. Tada griebiamės kraštutinumų, atiduodami viską, kad tik pataisytume sveikatą. Imame maitintis sveikai, tik dažnai sveikai maitinamės tik tol, kol atstatoma sveikata tiek, kiek galime normaliai jaustis. Po to – vėl tas pats.

Pravartu žinoti, kad, pavyzdžiui, elementarus virintas vanduo ir ataušintas maždaug iki kūno temperatūros vanduo puikiai sureguliuoja skrandžio rūgštingumą. Tokie nieko nekainuojantys profilaktiniai būdai reguliuoti skrandžio rūgštingumą – ir veiksmingi, ir pigūs. Juk pinigai, sutaupyti vaistams ir gydymui, nukreipiami kelionėms, parodoms, spektakliams, fiziniam aktyvumui. Tausoti virškinimo sistemą galima saikingai ir sveikai maitinantis, o ne persivalgant abejotinos kokybės maistu ir vartojant specialius vaistus.

Atminkite, kad geriau visai nevalgyti ir jausti lengvą alkį (bet nebadauti), nei sureikšminti galimybes vartoti aukščiausios kokybės maistą neribotais kiekiais.

Baigiant straipsnį galima sudėlioti akcentus. Atsisakant energetinių gėrimų, atsisakant reklaminių “nudažytų” ar “nenudažytų” gėrimų, atsisakant atvežtinių jūrinės kilmės produktų iš kitų Pasaulio geografinių regionų, teikiant prioritetą mums artimų produktų vartojimui kaip silkės, minėtos skumbrės, namie kepta juoda rupi duona, derinant visa tai su kitais lietuviškais produktais pagal tarpusavio suderinamumą, gausite daug naudingesnį rezultatą.

Pabaigai. Užmeskite akį į mitybos piramidę, kurią rasite bet kuriame tinklapyje, susijusiame su minėta tema. Pradėkite valgyti daug žalios spalvos produktų ir mažai baltos spalvos produktų. Gerkite virintą, atvėsintą vandenį iki maždaug kūno temperatūros be jokių priedų ir sumažinsite su virškinimo problemomis susijusias išlaidas.

Vytauto Visocko nuotr.

Straipsnio autorius Andrius Kaveckas yra Biomedicinos mokslų magistras, visuomenės sveikatos ugdytojas.

2011.12.19


Prisijunkite prie diskusijos