Saudo Arabija žada objektyvų tyrimą


Saudo Arabija pažadėjo, kad tiriant žurnalisto Jamalo Khashoggi dingimą, niekam nebus taikomos išimtys, trečiadienį teigė JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo. Nuotr.: M. Pompeo (k) ir Saudo Arabijos karalius Salmanas. EPA – ELTA nuotr.

Saudo Arabija žada, kad dingusio žurnalisto byloje išimtys nebus taikomos net įtakingiems asmenims. Taigi Saudo Arabija pažadėjo, kad tiriant žurnalisto Jamalo Khashoggi dingimą, niekam nebus taikomos išimtys, trečiadienį teigė JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo.

Po Rijade vykusių derybų paklaustas, ar realu, kad baudžiamojon atsakomybėn šioje byloje gali būti patraukti ir Saudo Arabijos karališkosios šeimos nariai, M. Pompeo atsakė: „Jie nedarys jokių išimčių tiems, ką laikys atsakingais (dėl J. Khashoggi dingimo).“

Šiuos komentarus M. Pompeo išsakė skrisdamas iš Rijado, kur žurnalisto dingimą aptarė su karaliumi Salmanu ir kitais aukštais šalies lyderiais, į Turkiją, kur susitiks su šalies prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Prezidentas Donaldas Trumpas M. Pompeo į Rijadą išsiuntė su skubiu vizitu, kad numalšintų dėl J. Khashoggi – buvusio artimo Saudo Arabijos valdžiai žmogaus, vėliau tapusio jos kritiku ¬- dingimo kilusią krizę. Paskutinį kartą žurnalistas buvo pastebėtas spalio 2 dieną, kai įėjo į Saudo Arabijos konsulatą Stambule.

Turkijos pareigūnų įsitikinimu, pastaruoju metu JAV gyvenęs žurnalistas konsulate buvo nužudytas.

Po visą dieną Rijade trukusių derybų M. Pompeo išplatintame pranešime ir D. Trumpo paskelbtoje tviterio žinutėje teigiama, kad Saudo Arabijos vadovybė „tvirtai neigia ką nors žinanti apie tai, kas įvyko“ konsulate. Tačiau versijos, kad incidentas atstovybėje vis dėlto įvyko, tiesiogiai neatmetė.

Informacijos šaltinis – ELTA

2018.10.17; 13:18

print