Kaip daryti sau naudingas nuolaidas


Semas Leitas laikraštyje The Financial Times aptaria politinės strategijos ir retorikos požiūriu neseną amnestiją Rusijoje, kai į laisvę išėjo, be visų kitų, Michailas Chodorkovskis, Pussy Riot dalyvės ir Greenpeacė aktyvistės. Jo nuomone, „Rusijos akcininkų bendruomenė“, valdoma Vladimiro Putino, sėkmingai susidorojo su Olimpiados išvakarėse jam iškilusia būtinybe „nuraminti eksporto rinkas“. 

„Primygtinai ginti savo pozicijas gali kiekvienas kvailys. O sumanesnis strategas žino, kada ir kaip daryti nuolaidas, – jis pralaimi mūšį, kad laimėtų karą. V.Putinui suteikti malonę tiems, kas ginčijo jo valdžios teisėtumą, reiškė faktiškai įtvirtinti tą valdžią. Ženklas buvo toks: kameros raktai mano rankose“, – rašo S.Leitas.

Toliau S.Leitas siūlo taikyti situacijai stasis teoriją. Jis aiškina, kad teisminėje retorikoje tas terminas suprantamas kaip keturių klausimų visuma, kai atsakymai į juos lemia ginčo konfigūraciją. Keliami klausimai fakto (ar žmogus padarė tai, kuo jis kaltinamas?), apibrėžimo (būtent ką jis padarė?), kokybės (ar jis turėjo pagrindo tai padaryti?) ir vietos (ar tą bylą turi nagrinėti šis teismas?).

„Net jei tie specialieji terminai jums nežinomi, nesunku suvokti esmę, – tęsia autorius. – Jūs tvojote savo žmonai per galvą (fakto stasis)? Tai buvo tyčinis ar netyčinis nužudymas (apibrėžimas)? Tai buvo jūsų savigyna (kokybė)? Kokia čia teisena – civilinė, baudžiamoji ar Linčo teismas (vieta)?“

Jo nuomone, „Putinas, nors ir išleido oponentus iš kalėjimo, bet nenusileido nė vienu iš stasis klausimų: jis vėl juos suformulavo ir baigė ginčą, išsprendęs visus keturis savo naudai. Už Rusijos ribų Pussy Riot merginos, areštuotas Greenpeace ekipažas ir Chodorkovskis iš esmės buvo laikomi sąžinės kaliniais. Rusijoje daugelis buvo už tai, kad jie būtų laikomi uždaryti: oligarchai čia nelabai populiarūs, taip pat kaip ir svečiai iš užsienio ar merginos, traukiančios nedoras dainuškas cerkvėje“. „Tad amnestijos ir malonė leido Putinui sėdėti ant dviejų kėdžių“, – baigia S.Leitas.

Nuotraukoje: Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Šaltinis: Financial Times

2014.01.20; 04:30

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *