Turime investuoti į svarbiausią – žmones ir mokslo pažangą


Spalio 31 – lapkričio 1 dienomis Azerbaidžano sostinėje Baku vyko tarptautinis humanitarinis forumas, skirtas globalaus 21 – ojo amžiaus pasaulio perspektyvoms bei iššūkiams aptarti. Diskusijose, į kurias rinkosi žymūs mokslininkai, Nobelio premijos laureatai, kultūros atstovai, valstybių vadovai iš 78 šalių, dalyvavau ir aš.

Azerbaidžanas – didelių pasiekimų šalis

Baku įvykusiame forume atkreiptas dėmesys į milžiniškus Azerbaidžano pasiekimus ekonomikoje ir kitose srityse, kuriais ši šalis nenustoja stebinti.

Šioje šalyje per dešimt metų ekonomika pakilo 3,4 karto, kas yra pasaulinis rekordas. Per dešimtmetį susikūrė 1,2 mln. naujų darbo vietų, o tai yra tikrai įspūdingi skaičiai. Žinoma, didesnis iššūkis šiai šaliai galbūt yra tai, kaip turėtų vystytis ne naftos sektoriaus ekonomika. Tačiau šalyje dėmesys skiriamas tiek mokslo pramonės vystymui, tiek interneto technologijų plėtrai, todėl Azerbaidžanas juda teigiama kryptimi. Be to, kitais metais Baku įvyks pirmosios Europos olimpinės žaidynės, todėl tai yra ir didelis šalies sporto pasiekimas.

Pasaulinei kovai su skurdu reikia telkti jėgas

Į Baku rinkęsi šalių vadovai palietė ir svarbiausias šiandienines globalias problemas – ribotus pasaulinius išteklius ir kovą su skurdu. Vieningai sutarta, kad tai – itin svarbios problemos, kurias būtina spręsti ir tam telkti visas įmanomas jėgas.

Skurdas vis dar nėra sunaikintas ir tai – didžiulė pasaulio žaizda. Turkijos Prezidentas labai vaizdžiai pasakė, kad kitas pasaulinis karas privalo būti prieš skurdą ir neraštingumą, ir manau, kad tai yra visiška tiesa. Šitam tikslui privalo būti įtraukti visi valstybių, tarptautinių organizacijų segmentai, kadangi dabartiniai geri makroekonominiai rodikliai dar toli gražu nereiškia geresnio švietimo, mažesnio skurdo, geresnės sveikatos apsaugos. Reikia konkrečių mechanizmų iš vyriausybių, kad augimas taptų vystymusi. Turime investuoti į svarbiausią kapitalą – t. y., į žmones.

Multikultūriškumas XXI a. – neišvengiamas

Kaip pastebėjo forumo dalyviai, sunku įsivaizduoti priimtiną alternatyvą dabar vyraujančiam globalizmui bei multikultūriškumui, – greičiausiai ta alternatyva būtų tik fobijos, potencialiai pasireiškiančios radikaliomis ir neapykantos priemonėmis prieš kitokius žmones.

Buvęs Kroatijos prezidentas Stepan Mesic teigė, jog įvairios mažumos turi turėti jiems būtinas teises. Pagrindinėse teisėse turime būti vienodi, o mažumoms turi būti suteikta galimybė išsaugoti savo identitetą per teises, susijusias su kalba, raštu. Jų neigimas yra smūgis tarpkultūriškumui ir Europos vertybėms. Kaip pastebėjo buvęs Latvijos prezidentas Valdis Zatlers, – gimę mes turime tik vieną identitetą – visi esame žmonės. Tik vėliau kuriami skirtingi identitetai, kuriuos reikia gerbti.

Pažanga turi remtis naujais mokslo pasiekimais

Nobelio premijos laureatų diskusijoje atkreiptas dėmesys į atsakomybę, kuri krenta ant esamų ir būsimų kartų pečių.

Vokiečių fizikas ir Nobelio premijos laureatas atkreipė dėmesį į mažėjančius pasaulio natūraliuosius išteklius. Kaip matome, net ir tarptautinėms organizacijoms, kaip Jungtinės Tautos, ne visiškai pavyksta atsakyti į šiuos iššūkius. Todėl vienas iš geriausių sprendimų šiuo atveju būtų nauji mokslo išradimai, ieškant naujų formų, ypatingai tokiose srityse kaip energetika, antraip ateinančioms kartoms paliksime nualintą žemę.

Būtinas teisinis socialinės medijos reglamentavimas

Apskrito stalo diskusijoje apie masinę mediją globaliame informacijos amžiuje, akcentuotas informacijos šaltinių radikalus pasikeitimas per tokį trumpą laiką. Savotiškais „žurnalistais“ tampa bet kuris, kišenėje turintis išmanųjį telefoną ir galintis čia ir dabar dalintis nuotraukomis bei žiniomis per socialinius tinklus su likusiu pasauliu.

Tokia dinamika vis labiau kelia poreikį taikyti tinkamą teisinį reguliavimą tokio pobūdžio informacijos turiniui. Šiuo metu trūksta atsakomybės už tam tikrus pasisakymus internete arba socialiniuose tinkluose, taikymo. Laisvė reikšti savo mintis yra esminė, tačiau turi būti atsakomybė už dezinformacijos skleidimą.

Gintaro Visocko (Slaptai.lt) nuotraukoje: Seimo narys Juras Požela.

2013.11.23

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *