„Jakštų“ nusikalstamą susivienijimą klampina teisėsaugos gaunama informacija


Didelės apimties ikiteisminiame tyrime dėl dalyvavimo ginkluoto nusikalstamo susivienijimo, kuris viešai žinomas „Jakštų“ pavadinimu, veikloje, nužudymo, teroro akto, plėšimo ir kitų sunkių nusikaltimų įtarimai pareikšti jau 23 asmenims.

Šiuo metu keturi, tarp jų ir įtariamas nusikaltimų organizatorius, yra suimti, kitiems skirti įpareigojimai periodiškai registruotis policijos įstaigoje ir rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai bei tyrimą organizuojantis ir jam vadovaujantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Artūras Urbelis pažymi, kad šio sudėtingo tyrimo sėkmė priklauso ir nuo žmonių suteiktos informacijos.  

„Tik kruopštus bendras darbas ir visuomenės suteikta pagalba padeda užtikrinti, kad kiekvienas, įvykdęs nusikalstamas veikas, atsakytų prieš įstatymą. Šis tyrimas rodo, kad nusikaltę asmenys negali būti ramūs net ir praėjus daugeliui metų po įvykdytų nusikaltimų.“ – teigia prokuroras A. Urbelis.

Atkakliai ir labai atidžiai tiriant galimai „Jakštų“ vykdytus plėšimus, didelės vertės turto prievartavimą, narkotinių bei psichotropinių medžiagų kontrabandą, neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu narkotinių ir psichotropinių medžiagų bei jų realizavimą buvo rasti įvairūs šaunamieji ginklai, šaudmenys, sprogmenys bei gauti svarūs ikiteisminiam tyrimui duomenys dėl galimai šio susivienijimo narių įvykdyto sunkiausio nusikaltimo – Marijampolės gyventojo M. B. nužudymo 2008 m.

Tarp kitų nusikaltimų, kuriais šiuo metu įtariami šio nusikalstamo susivienijimo veikloje galimai dalyvavę asmenys, yra ir didelį atgarsį sukėlę automobilių padegimai, ne kartą vykę Marijampolės mieste. Vienu metu įvairiose vietovėse padegdami ir taip sunaikindami automobilius, įtariamieji siekė ne tik įbauginti visuomenę bei jiems ant kulnų lipusius pareigūnus, bet ir keršijo už vieno iš susivienijimo narių sulaikymą bei suėmimo jam skyrimą.

Šiuo metu įtarimai dėl įvykdyto teroro akto pareikšti 11 asmenų.

Šio neeilinio tyrimo eigoje taip pat pavyko išsiaiškinti ir kito rezonansinio nusikaltimo, įvykdyto 2000 m. gegužės 27 d., aplinkybes. Tąsyk ankstų rytą į „Lietuvos pašto“ skyrių Netičkampio kaime įsiveržė 6 kaukėti asmenys ir grasindami peiliu bei šaunamaisiais ginklais pagrobė 146 800 litų ir automobilį „Ford Tranzit“.

Tęsiant šį ikiteisminį tyrimą prokuroras A. Urbelis bei specialiai sudaryta tyrimo grupė iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų, ragina visus asmenis, kurie nukentėjo nuo įžūlių šio susivienijimo narių nusikaltimų, ar turi tyrimui reikšmingos informacijos kreiptis LR Generalinę prokuratūrą tel. 85-2662434, el.p.arturas.urbelis@prokuraturos.lt arba į Lietuvos kriminalinės policijos biurą tel. 85-2719783, el. arturas.garla@policija.lt.

Už sunkiausią nusikaltimą – organizavimą ar dalyvavimą šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikloje, Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę nuo 6 – 10 m. iki 20 m. laisvės atėmimo arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Pranešimas spaudai parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos kriminalinės policijos biuru.

Informacijos šaltinis – Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyrius.

2015.05.12; 19:04

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *