Norvegijos sostinėje Osle – trys teroristiniai išpuoliai?


Liepos 22-ąją Norvegijos sostinėje Oslo centre nugriaudėjo du itin galingi sprogimai. Pirmoji bomba sprogo netoli Norvegijos vyriausybės rūmų. Preliminariais duomenimis, septyni žmonės tikrai buvo nužudyti, dar apie 15 asmenų sunkiai sužeista.

Norvegijos Vyriausybės per sprogimą nenukentėjo. Apie tai informuoja visos pasaulio informacinės tarnybos. Manoma, kad progimo epicentro būta tarp Norvegijos vyriausybės rūmų ir Norvegijos Energetikos ministerijos. Tiek Vyriausybės, tiek Energetikos ministerijos rūmai nebuvo sugriauti, tačiau ženkliai apgriauti. Pavyzdžiui, po pirmojo sprogimo išdužo Vyriausybės ir greta esančios laikraščio redakcijos pastatų langai.

Tačiau liepos 22-ąją Oslą iš viso sukrėtė du sprogimai. Neprabėgus nė kelioms minutėms po pirmojo driokstelėjimo nugriaudėjo antrasis sprogimas. Norvegijos slaptosios tarnybos įtaria, kad sprogmenys galbūt buvo apslėpti dviejuose automobiliuose. Per antrąjį sprogimą dar buvo apgriautos ir Pramonės bei Teisingumo ministerijų pastatai. Po antrojo sprogimo ypač nukenėjo Naftos ministerijos pastatas – čia įsiplieskė rimtas gaisras. po sprogimo kilo gaisras.

Bet tai – dar ne viskas. Prieš pat sprogimus netoli Oslo esančioje Utojos (Utoeya) saloje į valdančiosios Norvegijos Darbo partijos jaunimo stovyklos dalyvius kažkas pradėjo šaudyti iš tikro kovinio ginklo. Šaudęs į nieko dėtus asmenis užpuolikas dėvėjo Norvegijos policininko uniformą. Kiek buvo nušauta žmonių, – sunku pasakyti. Vieni šaltiniai teigia, kad nušautų nėra – tik sužeisti penki norvegai. Kiti informaciniai šaltiniai įrodinėja, esą nuo kulkų žuvusiųjų gali būti net per dvidešimt.

norvegija_2

Bet ir tai – dar ne pabaiga. Įtakingos agentūros Reuter duomenimis, saloje specialiosios šalies tarnybos aptiko galingą sprogmenį. Taip pat pranešama, kad policija sučiupo žmogų, šaudžiusį į stovyklautojus. Policija bent jau šiuo metu įsitikinusi, jog šūviai saloje ir tie du sprogimai – susiję. Tai – tos pačios operacijos sudedamosios dalys. Įdomu tai, kad sulaikytasis, šaudęs į žmones, yra norvegas. Jam – 32-eji metai. Tiesa, jo pavardė šiuo metu slepiama.susijęs su sprogimais Oslo centre.

Kol kas sunku pasakyti, ar tie du galingi sprogimai ir šūviai saloje – teroristinis aktas. O jei ir teroristinis išpuolis, tai ko iš tikrųjų siekia teroristai, pasikėsinę į Norvegijos saugumą? Jei sprogimai Osle susiję su “Al Qaeda” išpuoliais, tai būtų pirmasis teroristinis aktas Vakaruose, nugriaudėjęs po sprogimo Londono metro 2005-aisiaismetais.

norvegija_3

Norvegijos ministras pirmininkas Jensas Stoltenbergas telefonu davė interviu Norvegijos televizijai TV2. Interviu metu jis patikino visuomenę, jog pats nenukentėjo. Norvegijos premjeras pabrėžė, jog dar anksti kalbėti apie teroro išpuolį. Tiesa, premjeras turėjo pripažinti, kad jo šalis yra sulaukiusi “Al Qaeda” grasinimų. “Al Qaeda” vadovai grasino norvegams už tai, kad jų kariai dalyvauja Afganistano įvykiuose..

Remiantis naujausiais pranešimais, atsakomybę už išpuolį prisiėmė teroristinė grupuotė „Ansar al-Jihad al-Alami“. Teroristai sako, jog sprogimų nebūtų buvę, jei Norvegija nedalyvautų Afganistano kampanijoje. Norvegai taip pat kaltinami, jog yra įžeidę musulmonų pranašą Mahomedą. Kaip įprasta tokiais atvejais, “Ansar al-Jihad al-Alami” teroristai tvirtina, esą “šis teroro aktas – dar tik pradžia”. Suprask, Europos laukia kur kas baisesni įvykiai..

Lietuvos ambasada Norvegijoje informuoja, jog neturi žinių, kad išpuolių metu Norvegijoje būtų nukentėjęs bent vienas Lietuvos pilietis.

norvegija_4

norvegija_5

Scanpix nuotr.

2011.07.23

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *