Mladičiaus procesas: besišaipantis karo kurstytojas


Kaltinamąjį Ratko Mladičių, buvusį Bosnijos serbų generolą, dešimtajame dešimtmetyje surengusį pačiame Europos centre pragarą, kupiną mirčių ir seksualinio smurto, per tiesioginę internetinę transliaciją iš teismo salės rodo tik tada, kai jis nesišaipo, nesijuokia ir neploja išgirdęs apie nusikaltimus, kuriais jis kaltinamas.

Tai retai pasitaiko“, – aprašo Ronenas Štainke (Ronen  Steinke) veiksmą iš Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ) teismo salės reportaže laikraščiui „Süddeutsche Zeitung”.

„Karas Bosnijoje prasidėjo prieš dvidešimt metų. R.Mladičius – paskutinis iš numanomų žymių karinių Balkanų regiono nusikaltėlių, pasirodžiusių šioje teismo salėje“, – primena R.Štainke.

„Kresnas generolas R.Mladičius niekada nebuvo politikas. Kas jis buvo (ir lieka daugeliui Balkanų nacionalistų), tai liaudies herojus, ir kai jis šaiposi arba rodo dantis, Hagos teisėjai galėtų jį paraginti laikytis tvarkos, po provokacijos išreikšti pasipiktinimą, stambiu planu ir gausiai auditorijai.

Kol kas jie nusprendę jį ignoruoti. Kai R.Mladičius įbeda žvilgsnį į ką nors iš publikos ir demonstruoja gestą, imituojantį gerklės perpjovimą, teisėjai pažymi protokole, kad R.Mladičius neva tai paprašė pertraukėlės nueiti į tualetą“, – aprašinėja autorius.

Kaltintojas demonstruoja interviu su R.Mladičium vaizdo įrašą, nufilmuotą Sarajeve R.Mladičiaus gerbėjo kanadiečio dešimtojo dešimtmečio pradžioje, kur tasai laido juokelius: „Kada tik aš beatvažiuoju į Sarajevą, visada ką nors nužudau. Todėl čia visada spūstys“.

„Dabar R.Mladičius, aiškiai senstelėjęs ir suvargęs, bet iki šiol energingas, teismo salėje negali nuslėpti pašaipos. Bet jis nemato ir reikalo to daryti. Procesas truks trejus metus“, – rašo R.Štainke.

Nuotraukoje: Ratko Mladičius (iki suėmimo ir po suėmimo).

Šaltinis: Süddeutsche Zeitung

2012.05.22

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *