Latvijos viltys ir Rusijos pinigų srautas


Konkuruojančios šalys suskubo kviestis Rusijos pinigus, įstrigusius Kipre, pažymi "The Financial Times". Žurnalisto Ričardo Milnio nuomone, ypač išsiskiria Latvija. „Kipro teisininkai, dirbantys su klientais iš Rusijos, sako: kai buvo paskelbtas Kipro gelbėjimo planas, tiesiog po kelių valandų su jais susisiekė Latvijos bankai“, – sakoma straipsnyje.

Tiesa, oficialioji Ryga įtikinėja, kad jokio pinigų srauto iš Kipro nėra, pabrėždama, kad šalis tikisi pereiti prie euro. „Šiuo momentu mes nepastebime jokio Kipro pinigų srauto į Latviją. Į tą šalį atkreiptas dėmesys, ir mes neketiname konkuruoti dėl tų pinigų“, – sakė interviu laikraščiui Valdis Dombrovskis, Latvijos ministras pirmininkas.

Bet „pinigų banga iš Kipro kažkuria prasme jau plūstelėjo į Latvijos bankus“, ir Latvija primena Kiprą tuo, kad „trokšta Rusijos piliečių indėlių bankuose“, tvirtina žurnalistas. Štai vasario pabaigos statistika: bendra indėlių suma Latvijoje – 12,7 mlrd. latų (18 mlrd. eurų), iš jų 49 proc. priklauso nerezidentams. „TVF duomenimis, apie 80–90 proc. nerezidentų indėlių įplaukia iš buvusios SSSR“, – rašo autorius.

TVF pastebėjo, kad nerezidentų indėliai Latvijoje auga, ir tai paaiškinama „daugiausia tuo, kad indėlininkai iš NVS iškelia savo lėšas iš eurozonos šalių, kur bankai pakliuvo į sunkią padėtį, daugiausia iš Kipro“.

Kovotojai su korupcija susidomėjo Latvija po kaltinimų, kad jos bankai dalyvavo numanomoje aferoje, kurią demaskavo Sergėjus Magnickis, o taip pat „kažkokioje kirgizų byloje“, kaip sakoma straipsnyje. „Panašu, kad Latvija labai džiaugiasi priimdama pinigus, išeinančius iš buvusios SSSR, iš vietų, kur didelė pinigų plovimo rizika. Po Kipro tai turi kelti nerimą“, – sakė Tomas Meinas, antikorupcinės organizacijos Global Witness (Londonas) analitikas.

Latvijos valdžia prieštarauja tvirtinimams, kad ji sugriežtinusi taisykles, apsaugančias nuo pinigų plovimo, o reguliatorius taiko bankams, kur daug nerezidentų indėlių, griežtesnius reikalavimus.

Tuo tarpu kai kurios eurozonos šalys abejoja, ar verta ten priimti Latviją. S.Dombrovskiui teks įtikinėti ir pačius latvius, kad verta stoti į klubą, kuris su savo mažais nariais elgiasi taip, kaip su Kipru, pažymi autorius.

Šaltinis: "The Financial Times" ir inopressa.ru

2013.04.19

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *