Prieštaringi prieštaringos asmenybės vertinimai


Buvusiai Ukrainos premjerei Julijai Timošenko pareikšti nauji kaltinimai. J.Timošenko kaltinama tuo, kad privačios kompanijos skolas siekė padengti iš valstybės biudžeto.

Tai – ne tokie jau maži pinigai. Kalbama iš viso apie 405 milijonus JAV dolerių.

Tuo tarpu dabartinis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovičius viešai sako, kad įstatymas, kuriuo remiantis Oranžinės revoliucijos lydere vadinama J.Timošenko nuteista kalėti septynetą metų, gali būti patobulintas, ir buvusi premjerė tokiu atveju “čia pat bus paleista į laisvę”. Septynerių metų nelaisvės bausmė buvusiai premjerei skirti dėl to, kad ji, eidama šalies ministrės pirmininkės pareigas, neva viršijo tarnybinius įgaliojimus.

O naujuose kaltinimuose, kuriuos įvardino Ukrainos saugumo struktūros, kalbama apie “išvaistytas lėšas itin stambiu mastu”. Šių kaltinimų pagrindu tapo J.Timošenko vadovavimas privačiai kompanijai “Vieningoji Ukrainos energetinė sistema”.

Beje, tai kompanijai J.Timošenko vadovavo maždaug prieš dešimt metų. Ukrainos teisėsauga mano, kad J.Timošenko, būdama šios kompanijos vadove, davė maždaug trijų milijonų JAV dolerių kyšį Rusijos gynybos ministerijos darbuotojams, kad šie leistų legalizuoti asmeninėms reikmėms 400 mlj. JAV dolerių. Kitaip tariant, sudarė galimybę “išplauti nelegalius milijonus”.Apie tai daug rašoma leidinio “Sueddeutsche Zeitung” publikacijose.

Oficialioji Maskva kol kas neskuba reaguoti į Ukrainos prezidento V.Janukovičiaus pareiškimus, esą J.Timošenko gali būti paleista į laisvę, jei tik bus pakoreguotas vienas ukrainietiškas įstatymas. Paskutiniuoju metu Rusijos televizija transliavo dabartinio Rusijos premjero Vladimiro Putino komentarą, jog jis nesuprantąs, už ką konkrečiai buvo nuteista “Oranžinės revoliucijos lyderė”.

Prieštaringai vertinamos J.Timošenko bylos temą narplioja ir “The Wall Street Journal”. Laikraštis pabrėžia, kad Ukrainos vadovas V.Janukovičius šiomis dienomis akivaizdžiai patiria spaudimą iš visų pusių. Viena vertus, jis negali nereaguoti į gausius ir aštrius Vakarų valstybių lyderių priekaištus, esą J.Timošenkos byla – politinio pobūdžio. Kita vertus, V.Janukovičius supranta, kad jei politiškai nesunaikins J.Timošenkos, ši moteris taps labai rimta jo konkurente būsimuosiuose Ukrainos prezidento rinkimuose.

Minėtame leidinyje žurnalistas Džeimsas Marsonas daro net užuominą, jog V.Janukovičius būsimuosiuose rinkimuose “prezidento krėslą matys kaip savo ausis”, jei dabar nesugebės neutralizuoti simpatiškosios J.Timošenko.

Beje, J.Timošenko pateiktas naujasis kaltinimas susijęs su buvusio Ukrainos premjero Pavelo Lazarenkos veikla. Šiandien P.Lazarenko sėdi JAV kalėjime dėl “nešvarių pinigų plovimo itin stambiu mastu”. Jis irgi kaltintas, kad Ukrainos valstybei bandė primesti privačios kompanijos “Vieningoji Ukrainos energetinė sistema” skolas. Šiai kompanijai apie 1990-uosius vadovavo J.Timošenko, o Ukrainos ministrų kabinetui – P.Lazarenko. Žodžiu, ši byla gali būti J.Timošenko kur kas pavojingesnė nei pirmoji.

Tad Ukrainos prezidento V.Janukovičiaus pasiūlymas, kad nusikaltimas, kuris šiandien inkriminuojamas J.Timošenko, nebebūtų traktuojamas kaip kriminalinis, už kurį baudžiama laisvės atėmimo bausme, greičiausiai – tik akių dūmimas arba dūminė priedanga. Vakarų diplomatai pastebi, jog apie J.Timošenko naudingus Ukrainos baudžiamojo kodekso patobulinimus V.Janukovičius kalba ištisas dvi savaites. Bet tik kalba. Nieko konkretaus nedaro. Vakarų diplomatai viešai piktinasi: “arba V.Janukovičius privalo įgyvendinti savo pasiūlymus, arba tegul liaujasi iš viso kalbėjęs šia tema”.

Razumovskio vardo analitinis centras Kijeve neatmeta versijos, jog J.Timošenko bus išleista į laisvę, bet oficiali Ukrainos valdžia nepaliks šios moters ramybėje keldama naujas bylas. “Jos jau daugiau tikriausiai nebesodins į kalėjimą, bet ji nuolat jaus spaudimą, ir tas spaudimas didės, vos tik ji pareikš menkiausią užuominą apie norą dalyvauti politinėje veikloje ateityje”, – sako šio analitinio centro ekspertas Jurijus Jakimenko.

Leidinio “The Wall Street Journal” darbuotojas Metju Kaminski pastebi, kad J.Timošenkos biografija – tikrai nepaprasta. “Šiuo metu jos populiarumas smuktelėjęs, tačiau smūgius be pirštinių svaidantis priešininkas boksininkas V.Janukovičius nelinkęs nieko nei pamiršti, nei atleisti. Tačiau ar V.Janukovičius nepadarė grubios taktinės klaidos? Juk populiarumą prarandanti J.Timošenko šiandien tapo kankine, ir visuomenės užuojauta bei gailestis ją gali vėl pastūmėti populiarumo aukšumų link.

Šiandien J.Timošenko vardą žino net tie, kurie pasaulio žemėlapyje nesugeba rasti Ukrainos. Tad ši moteris tik iš pirmo žvilgsnio atrodo smulkutė ir trapi. Iš tiesų ji stipri kaip plienas. Tačiau ji iškilti galėjo ne bet kada, o būtent tais metais, kai traukiantis sovietinei santvarkai atėjo laukinis kapitalizmas ir buvo daug netvarkos, vagysčių, apgaulės. Maždaug tokios mintys dėstomos M.Kaminski publikacijoje.

Paskutiniuosius 15-a metų iš eilės J.Timošenko ne kartą keitė pareigas ir savo įvaizdį. Kartais naujieji pasikeitimai buvo akivaizdžiai nesuderinami su ankstesniosiomis jos pareigomis ir įvaizdžiu. Publikacijos autorius įsitikinęs, jog kankinės įvaizdis – irgi ne paskutinis J.Timošenko gyvenime. Šiandien ji – Ukrainos Žana Dark. Bet kuo ji taps po kelerių metų, – niekas nežino. Net ji pati nežino, kuo ji taps artimiausiu metu. Galbūt šiandieninė bausmė taps jai “gelbėjimosi ratu ateityje”.

Tačiau jau dabar akivaizdu, kad opozicijos lyderei J.Timošenko iškelta baudžiamoji byla stipriai pakenks V.Janukovičiaus reputacijai. Nors pats V.Janukovičius šito, deja, vis dar nesuvokia. Leidinys “The Times” pastebi, jog J.Timošenko negalima laikyti “absoliučiu laisvės šaukliu”. Oranžinės revoliucijos lydere ji tapo ne dėl to, kad nuoširdžiai rūpinosi eilinių ukrainiečių gerbūviu, o tik dėl savo puikios išvaizdos ir mokėjimo patikti plačiosioms masėms. O vadovaudama Ukrainos ministrų kabinetui nepasižymėjo kaip labai įžvalgi ir protinga ekonomistė. Tačiau nepaisant visų jos trūkumų, kalėjimo ji tikrai nenusipelnė. Juk įstatymas, kuriuo remiantis ji nuteista kalėti beveik dešimt metų, – akivaizdus sovietinės epochos rudimentas.

“The Times” mano, kad Europos Sąjungos vadovybė neturėtų sudarinėti su oficialiuoju Kijevu jokių politinių ir ekonominių sutarčių, kol opozicijos lyderiai sodinami į kalėjimus. Leidinio analitikai pastebi, kad V.Janukovičius savo grubumu, keršingumu ir primityvumu labai panašus daugelį buvusios SSRS ir dabartinės Rusijos diktatorių.

Nuotraukoje: buvusi Ukrainos ministrė pirmininkė Julija Timošenko.

2011.10.17

print

Prisijunkite prie diskusijos

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *