Kur gėlas vanduo kokybiškiausias?


Print

Vasarai “įsilinguojant” kiekvienas iš mūsų vandens geriame daugiau nei kitais metų laikais. Tai natūralus organizmo poreikis dėl daugelio biocheminių procesų, susijusių su skysčio pusiausvyros mechanizmais mūsų kūne.

Molekulinės biologijos specialistai atliko unikalų tyrimą su gėlu vandeniu ir tikimybe užsikrėsti kokia nors žarnyno liga… Dėl vandens būtinumo žmogaus organizmui niekas nesiginčija. Tačiau gėlo vandens šaltiniai, tokie kaip biuruose pastatyti aparatai, kaip viešose erdvėse esantys gėlo vandens fontanėliai, pagaliau parduotuvėse esantys buteliai su įvairiausių firmų vandeniu, dažnai sumaišo mintis…

Siekiant išsiaiškinti, kur yra vanduo geriausias naudoti su minimaliausia tikimybe susirgti kokia nors žarnyno liga, vanduo buvo paimtas ir tiriamas:

1. Iš biuruose paplitusių keičiamų talpyklų.

2. Iš viešose erdvėse esančių gėlo vandens kranelių, kurių srovės trykšta vertikaliai aukštyn.

3. Iš viešose erdvėse esančių gėlo vandens kranelių, kurių srovė trykšta maždaug 50 laipsnių kampu.

4. Iš butelių, parduodamų parduotuvėse, kurie supilti į įvairiausių firmų butelius.

5. Iš paprasčiausių čiaupų, esančių kiekviename bute.

Ir kokie šio tyrimo rezultatai? Sensacingi?

“Nušoksiu” toli atgal – į Romos imperijos laikus. Tuomet jau veikė gėlo vandens fontanėliai. Nuo anų laikų iki šiol kai kur tebetrykšta vanduo vertikaliai aukštyn.  Kai kur srovė nukreipta maždaug 50 laipsnių kampu. Taigi kur vis dėlto vanduo gerriausias, o kur mums vis tik pučiama migla?

Trumpai drūtai kalbant, dėl elementarios higienos stokos biuruose vanduo kokybiškas, tačiau apie kranelio išorę susibūrusios bakterijos nusveria visą gėlo vandens kokybę. Bet kodėl?

Ogi todėl, kad atėję įsipilti vandens, dažnai čiupinėjame kranelį be jokio reikalo ir dažnai nesiplauname rankų prieš eidami atsigerti, nes tiesiog nesusimąstome, kam tai reikalinga. Bet pažvelkime “mikroskopo akimis” į mus supančius mikroorganizmus ir bakterijas, į procesus šiame paprastame, kasdieniame reikale.

Juk atsitinka, kad kolegos sirguliuoja, jie nusičiaudo, galiausiai aplinkoje esančios dulkės sparčiau virsta į bakterijas, nes kranelių išorė drėgna. Todėl kartais netgi perpilame stiklines. Taigi dabar nebekyla klausimų, ar kolega estetiškai ir higieniškai elgiasi, ar patys kolegų akimis estetiškai ir higieniškai atrodome, taip elgdamiesi…

Matyt, kai kuriems toks faktas ar faktai kažin ar patiks, tačiau tiesa daugeliui “bado” akis, ir tik mažesnė dalis priima tai kaip tikslą tobulėti. Šiuo atveju tai – higienos, estetikos ir sveikos aplinkos tausojimo tikslas.

Na o kalbant apie tyrimo rezultatus dėl gėlo vandens butų čiaupuose, esu tikras, ko gero, nustebsite. Kodėl?

Todėl, kad iš čiaupų vanduo iš esmės tik labai mažai chemine sudėtimi skiriasi nuo prekyboje esančiu vandens firminiuose buteliuose, kurio kokybė, beje, jokios įtakos geresniam ar blogesniam organizmo funkcionavimui nesuteikia. Tai – tik įpročio reikalas, iš kur vandenį geriame dažniau. Na nebent tik išleistų pinigų kiekiu.

Vienintelis dalykas, kurį rekomenduoja specialistai – iš čiaupų bėgantį vandenį prileisti į talpą, padėti į šaldytuvą. Tokiu būdu dienos metu gersite pakankamai geros kokybės vandenį, kuriame ant dugno bus nusistovėję nereikalingi cheminiai elementai. O iš aplinkos papildomai nepateks nematomos ir nepageidaujamos bakterijos bei virusai, kurie, beje, protingesni ir greičiau adaptuojasi prie aplinkos, nei farmacijos pramonė geba kurti antibakterinius ir antivirusinius vaistus nepageidaujamoms, tarsi iš niekus naujai susiformavusioms ligoms įveikti.

Toks procesas, nesuklysiu pasakęs, gali būti palygintas kaip fraktalų geometrija (gyvosios gamtos procesais), kurie nuolat kinta mūsų akiai nematomais ir nepastebimais sudedamaisiais elementais, jei norite, tarsi nano technologijų procesuose veikiančiais mechanizmais…

Tad grįžkime prie teksto temos apie gerą vandenį, kuris “nei spiria, nei kanda”. 

Tyrimo rezultatai

Iš visų geriausias vanduo – tai viešosiose vietose esantys fontanėliai, tai maždaug 50 laipsniu kampu tekanti srovė iš jų. Ji higieniškai ir chemiškai švariausia troškuliui numalšinti. Todėl ypač pietinėse valstybėse pamačius tokį fontanėlį atsigersite vandens nemokamai ir sveikai, tarsi parduotuvėje pirktu, firminiuose buteliuose “įmontuotu” vandeniu.

Apibendrinimas

Romos imperijos laikais jau buvo išrastas puikios kokybės gėlo vandens vartojimo būdas žvelgiant iš higienos sampratos ypatumų, siekiant apsisaugoti nuo žarnyno ligų dėl nehigieniškai naudojamo vandens ir, kaip matome, iki šiol nieko pažangesnio neišrasta, netgi šiame inovacijų apsčiame Pasaulyje.

Išvada

Drąsiai gerkite vandenį iš čiaupų, drąsiai gerkite iš maždaug 50 laipsnių kampu tekančių vandens fonatnėlių ir simboliškai sutaupysite lėšų bei išvengsite susirgimų žarnyno ligomis.

Straipsnio autorius Andrius Kaveckas yra biomedicinos mokslų magistras, visuomenės sveikatos ugdytojas.

2012.06.09


Prisijunkite prie diskusijos